December 13, 2019

Oliva virgin – wykorzystywanie

  • By skanlacja.pl
  • 13 sierpnia 2018
  • Comments Off
Oliva virgin - wykorzystywanie

Oliva virgin jako naturalny bardzo dobry środek leczniczy. Dlaczego mamy wybrać właśnie ją? Sprawa jest bardzo prosta już od bardzo dawna jej lecznicze właściwości są nam znane. Jej walory lecznicze znał już i doceniał Hipokrates oraz lekarze żyjący w jego epoce. Pomimo tego współczesne badania już wykazały jej niesamowite czynności lecznicze oraz odżywcze.

 

Oliva virgin jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które przyczyniają się znacznie do obniżenia poziomu niezwykle złego cholesterolu LDL i podwyższenia jego dobrej frakcji HDL. Mimo tego dodatkowo ta oliva powoduje obniżenie ciśnienia krwi oraz spowalnia procesy starzenia. Ponadto znacznie obniża ryzyko zapalenia stawów oraz nowotworów, co jest częstym problemem w obecnych czasach. Dowodem na to wszystko są mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego a dokładniej Krety, gdzie spożycie olivy jest największe na całym świecie, co sprawia, że bardzo rzadko chorują na serce i nowotwory.

 

Tylko kwasy tłuszczowe jednonienasycone, zawarte w oliwkach, oliwie z oliwek, migdałach, orzechach i avocado posiadają właściwości obniżania złej frakcji LDL i jednocześnie podwyższania dobrego HDL. Stąd jej oliva posiada wyjątkową zdolność pozytywnego wpływania na poziom cholesterolu. Antyutleniacze, które są zawarte w oliwie virgin, mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronią przed miażdżycą, chorobom serca a nawet mogą chronić przed nowotworami. Reumatoidalne zapalenie stawów jest częstą chorobą występującą u ludzi. Badania przeprowadzone przez greckich naukowców dowiodły, że oliwa z oliwek znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania. Stworzono grupę badanych, która miała tego dowieść. Grupa która spożywała najmniej z pośród wszystkich olivy wykazała aż o 2,5 krotny wzrost ryzyka zachorowalności na tę chorobę w porównaniu z resztą badanych osób. Oliva również nazywana jest, jako eliksir młodości i na pewno nie jest to nazwa wyssana z palca. Oliva bogata jest w przeciwutleniacze, a w tym witamina E i A chronią komórki przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki i tym samym mogą spowalniać procesy starzenia. Witamina E jak wiadomo jest źródłem, które oferuje nam dodatkową żywotność, energię do życia, witalność chęć do życia oraz radość.

 

Druga witamina, czyli witamina A ma nam do zaoferowania poprawę wzroku oraz wpływa na wygląd włosów i skóry ponadto wzmacnia siły obronne twojego organizmu. Mimo tego wszystkiego są jeszcze inne plusy olivy. Poprawia trawienie i stymuluje apetyt. Oliwa z oliwek przyspiesza też mineralizację kości, co sprzyja budowie systemu kostnego u dzieci i młodzieży i spowalnia proces utraty kości w starszym wieku. Oliwy z oliwek na ogół używa się przede wszystkim do sosów do sałat i sałatek. Można używać jej także do pieczenia i smażenia.

Oliva virgin – wykorzystywanie
Oceń ten post
Previous «
Next »