March 23, 2019

Oliwa z oliwek – co zawiera?

  • By skanlacja.pl
  • 23 lutego 2018
  • Comments Off
Oliwa z oliwek – co zawiera

Oliwa z oliwy czy jak niektórzy inaczej nazywają ją olejem oliwkowym jest to nic innego jak olej roślinny o zmiennym zabarwieniu przechodzącym od złocistożółtego do żółtozielonego. Ma ona charakterystyczny zapach i specyficzny smak.

 

Oliwa z oliwy otrzymywana jest w wyniku procesu tłoczenia w fazach, które dzielą się “na zimno” oraz “na gorąco” miąższu owoców oliwki. Najlepiej przetrzymywać ją w temperaturze powyżej piętnastu stopni Celsjusza, ponieważ poniżej mętnieje, lecz jest to proces odwracalny. Oliwa z oliwy pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Tam jest elementem bardzo ważnej diety. Posiada w sobie nasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, linolenowy, stearynowy oraz niesamowitą witaminę E, która chroni komórki przed utleniaczami, a pomimo tego wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych.

 

Oliwa z oliwy jak każdy takiego pochodzenia produkt ma swoją datę przydatności do spożycia. Po otwarciu jest to przeciętnie około 8-10 miesięcy. Jest odporna na ciepło. Oliwa z oliwy jest wspaniałym lekarstwem na wiele chorób. Przyczynia się do obniżenia poziomu niezwykle złego cholesterolu LDL. Ponadto znacznie obniża ryzyko zapalenia stawów oraz nowotworów, co jest częstym problemem w obecnych czasach.

 

Antyutleniacze, które są zawarte w oliwie, mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronią przed miażdżycą, chorobom serca a nawet mogą chronić przed nowotworami. Pomimo witaminy E posiada również witaminę A, dzięki której poprawimy nasz wzrok oraz wzmocnimy włosy.

Oliwa z oliwek – co zawiera?
Oceń ten post
Previous «
Next »