Oliwa z oliwy czy jak niektórzy inaczej nazywają ją olejem oliwkowym jest to nic innego jak olej roślinny o zmiennym zabarwieniu przechodzącym od złocistożółtego do żółtozielonego. Ma ona charakterystyczny zapach i specyficzny smak.
Oliwa z oliwy otrzymywana jest w wyniku procesu tłoczenia w fazach, które dzielą się “na zimno” oraz “na gorąco” miąższu owoców oliwki. Najlepiej przetrzymywać ją w temperaturze powyżej piętnastu stopni Celsjusza, ponieważ poniżej mętnieje, lecz jest to proces odwracalny. Oliwa z oliwy pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Tam jest elementem bardzo ważnej diety. Posiada w sobie nasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, linolenowy, stearynowy oraz niesamowitą witaminę E, która chroni komórki przed utleniaczami, a pomimo tego wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych.
Oliwa z oliwy jak każdy takiego pochodzenia produkt ma swoją datę przydatności do spożycia. Po otwarciu jest to przeciętnie około 8-10 miesięcy. Jest odporna na ciepło. Oliwa z oliwy jest wspaniałym lekarstwem na wiele chorób. Przyczynia się do obniżenia poziomu niezwykle złego cholesterolu LDL. Ponadto znacznie obniża ryzyko zapalenia stawów oraz nowotworów, co jest częstym problemem w obecnych czasach.
Antyutleniacze, które są zawarte w oliwie, mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronią przed miażdżycą, chorobom serca a nawet mogą chronić przed nowotworami. Pomimo witaminy E posiada również witaminę A, dzięki której poprawimy nasz wzrok oraz wzmocnimy włosy.