October 21, 2020

Profesjonalny nóż – atrybut każdego kucharza

  • skanlacja.pl
  • 2 października 2020
  • Comments Off

Każdy kucharz, który gotuje zawodowo, powinien być wyposażony w odpowiednie narzędzia. W końcu to właśnie w kuchni spędza on większość swojego czasu. Co ważne, powinny być to produkty z najwyższej półki, które przez długie lata będą mogły służyć kulinarnemu artyście.

Jednym z najważniejszych elementów jest nóż kuchenny. Czym powinien się wyróżniać? Szalę przeważają cztery cechy:

– solidne wykonanie;

– wytrzymałość;

– nienaganne ostrze;

– dobre wyprofilowanie (tak, aby nóż dobrze leżał w ręku).

Profesjonalne noże kuchenne wykonane są ze stali. Im ona twardsza, tym lepszy nóż, który po naostrzeniu nie tępi się w krótkim czasie. Klasę noża pozwala określić skala twardości Rockwella wyrażana w stopniach HRC. U dobrej jakości ostrzy wynosi ona 59-62 stopnie. Im wyżej w górę, tym bardziej warto zwrócić uwagę na taki produkt.

Zobacz: noże kuchenne na zamówienie – Forestknives

Czy ktoś z nas zastanawiał się, dlaczego zawodnicy popularnego programu telewizyjnego “Top Chef” dostają w prezencie cały komplet noży? Odpowiedź jest prosta. Istnieje ich wiele rodzajów, a każdy z nich służy do czegoś innego. Nóż szefa kuchni świetnie sprawdza się w krojeniu warzyw, owoców i mięsa. Nóż santoku jest niezbędny do szatkowania ziół, a jego szerokie ostrze służy do przenoszenia pokrojonych składników np. na patelnię. Nóż do plastrowania, jak sama nazwa wskazuje, służy do precyzyjnego dzielenia mięsa na plastry.

Interesującą opcją są noże kuchenne na zamówienie. W zależności od potrzeb kucharz sam może dobrać odpowiednie dla siebie parametry narzędzia.

Profesjonalny nóż – atrybut każdego kucharza
Oceń ten post
Poprzedni «