December 13, 2019

W zastępstwie dla mięsa

  • By skanlacja.pl
  • 3 stycznia 2017
  • Comments Off
W zastępstwie dla mięsa

Popularność diet wegańskich i wegetariańskich sprawia, że coraz więcej osób deklarujących się jako mięsożercy, zmieniają swoje nawyki żywieniowe w trosce nie tylko o zwierzęta, ale też swoje zdrowie. Rośliny, owoce i warzywa to źródła wielu minerałów i witamin, które poprawiają samopoczucie i zdrowie. Jedyną z roślin przynależących do grupy roślin strączkowych jest ciecierzyca. Ziarna ciecierzycy to bogactwo wielu cennik składników, które z powodzeniem mogą zastąpić takie składniki jak biało, które zwykle spożywa się podczas zjadania mięsa. Ciecierzyca może je zastąpić, a jej właściwości sprawiają, że jest to element wielu popularnych dań kuchni arabskiej i państw basenu Morza Śródziemnomorskiego i krajów Bliskiego Wschodu. W jakich potrawach ciecierzyca gra pierwsze skrzypce i co dobrego wnosi do organizmu?

 To co niezbędne dla zdrowia w jednym małym ziarenku

Ciecierzyca to niewielkie ziarenko, które spożywa się po uprzednim ugotowaniu. Nieco prostszym sposobem jest zakup gotowej ciecierzycy w puszcze w sklepie, wtedy jest gotowa do spożycia niezwłocznie po wyjęciu jej z puszki. 100 gram tej rośliny strączkowej to aż 8,86 gram białka, ale nie takiego, które zwykle występuje w roślinach, tylko rodzaju podobnego do białka zawartego w mięsie. Właśnie dzięki temu osoby, które nie jedzą mięsa mogą uzupełniać niedobory białka ciecierzycą, która oprócz niego ma bardzo wiele witamin, jak C, K i A, zawiera magnes i kwas fosforowy, potas i żelazo. Co prawda białko pochodzące z mięsa jest bardzo ważne, szczególnie w procesie dorastania u dzieci, ale również dla dorosłych, niemniej jednak przy całkowitym jego odrzuceni z diety, cieciorka jest świetną alternatywą.

Hummus i falafele

Pyszne, chrupiące kotleciki z dodatkiem warzyw, pity i hummusu to świetne danie w którym aż pod dwiema postaciami występuje cieciorka. To pokazuje jakim wdzięcznym produktem jest ta roślina, z której można zrobić pyszny ciepły posiłek, ale też przygotować pastę idealną na śniadanie na kanapkę. Ciecierzyca smakuje świetnie w każdej postaci- zblędowana w formie hummusu, ugotowana, dodana do sałatki, upieczona czy właśnie usmażona w formie kotletów. Dzięki ciecierzycy każdy, kto rezygnuje z mięsnej diety może szybko zapomnieć o braku mięsa w posiłku.

W zastępstwie dla mięsa
Oceń ten post
Next »